HMS Endeavour vitorlás makett

179 000 Ft

Már csak 2 db készleten

Cikkszám VVGNTS0006W-80 Kategória:
Leírás

HMS Endeavour Vitorlás makett

Termék információk

 • MÉRETE: 93 x 32 x 82 magas cm
 • ANYAGA: akácia – más trópusi fák
 • TARTOZÉKOK: a hajómaketthez esztétikus névtáblát és fából készült talpazatot biztosítunk. A talpazatnak köszönhetően, könnyen elhelyezhető a bútoron.
 • CSOMAGOLÁS: a makettet összeszerelve, biztonságos fa védőkeretben és dobozban forgalmazzuk.

Az eredeti hajó tulajdonságai:

 • Hosszúság: 106 láb 7 hüvelyk (32,5 méter)
 • Szélesség: 29 láb 3 hüvelyk (8,9 méter)
 • Merülési Mélység: 14 láb 8 hüvelyk (4,5 méter)
 • Vízkiszorítás: 94 tonna
 • Személyzet: Az első nagy útján, 1768-ban, 94 fős legénységet vitt magával, beleértve a tudósokat és a tengerészeket.
 • Fegyverzet: 10 darab 4 fontos ágyú és 12 darab félfontos puska
 • Honosság: A hajó az Egyesült Királyságban, pontosabban Angliában készült.
 • Építés Ideje:„Earl of Pembroke” néven 1764-ben építették, majd 1768-ban átalakították HMS Endeavour névre.

A HMS Endeavour története

A HMS Endeavour története egy olyan fejezetre vezet vissza a tengeri felfedezések és tudományos kutatások történetében, amely mind a mai napig lenyűgöző. Ez a hajó, mely eredetileg az „Earl of Pembroke” nevet viselte, kulcsfontosságú szerepet játszott James Cook kapitány történelmi útjában.

1769-ig az „Earl of Pembroke” néven ismert hajó egy 369 tonnás szénszállító bark volt. 1768 áprilisában a brit admiralitás 2800 fontért vásárolta meg ezt a hajót, amelyet aztán átalakítottak és az új nevét, a H.M.S. Endeavour-t, azaz Törekvést kapta. Az átalakítás során a hajót felkészítették arra, hogy egy tudósokból álló csoportot vigyen a fedélzetén.

Cook kapitány vezetésével az Endeavour 1768. augusztus 25-én indult útnak 72 fővel a fedélzetén. Az expedíció egyik elsődleges célja Tahiti szigetére utazni, hogy megfigyeljék a Vénusz Nap előtti elvonulását. Ez a megfigyelés fontos volt a csillagászati tudományok szempontjából, mivel lehetővé tette a Nap és a Föld közötti távolság pontosabb meghatározását.

Ezenkívül az expedíció másik fontos célja az volt, hogy felderítsék, létezik-e a legendás déli kontinens. Cook és csapata a Csendes-óceánon keresztül haladva megközelítette Új-Zélandot, amit részletesen feltérképeztek. Ezután továbbhaladtak, és az Ausztrália keleti partvonalát is behajózták és térképezték, ami akkoriban még Új-Hollandia néven volt ismert.

Az Endeavour 1771. július 12-én tért vissza Angliába, ezzel befejezve ezt a különleges és jelentős útját. Az út során gyűjtött adatok és térképek hatalmas jelentőséggel bírtak a földrajzi és csillagászati tudományokban. Cook kapitány és legénységének munkája hozzájárult a világ egyes részeinek jobb megértéséhez, valamint a tengeri navigáció fejlődéséhez.

Az Endeavour története azonban nem ért véget Cook expedíciójával. 1790-től kezdve a hajót „La Liberté” néven francia tulajdonban bálnavadászatra használták. Sajnos, 1793-ban, a hajó története egy szomorú véget ért, amikor Newport előtt megfeneklett.

Ismertető a HMS Endeavour vitorlás makett készítéséről

A 93 cm-es HMS Endeavour vitorlás makett készítése rendkívül nehéz és időigényes feladat, de a végeredmény a történelmi hajóépítészet és a modern kézművesség remek ötvözetét mutatja. Ez a hajómakett, melyet különböző trópusi fafajtákból készítenek, nem csak a hajózás történelmének egy darabját idézi fel, hanem a részletgazdag és művészi megvalósításával a kézműves hajómakett készítés mesterműve is egyben.

A HMS Endeavour vitorlás makett alapját trópusi fafajták adják, amelyeket gondosan válogatnak ki a legjobb minőség és az egyes fajták tulajdonságait szem előtt tartva. A  fafajták, mint a teak, mahagóni, és rózsafa nem csak a hajómakett tartósságát és stabilitását biztosítják, hanem az élénk színeikkel és egyedi textúráikkal hozzájárulnak a makett esztétikai megjelenéséhez is. Ezek a faanyagok ideálisak a hajó történelmi hitelességének megőrzéséhez, miközben modern és elegáns megjelenést kölcsönöznek a makettnek.

A hajómakett minden egyes részét kézzel készítik, az eredeti HMS Endeavour tervei alapján. Ez a folyamat a hajótest precíz kialakításától kezdődik, ahol a trópusi fafajtákat a hajó dimenzióinak és formájának megfelelően alakítják. Ezt követően a kisebb részletek, mint az árbocok, a vitorlák, és a fedélzeti berendezések készítése következik. Ezeket a részeket a legnagyobb gondossággal és figyelemmel készítik el, hogy a HMS Endeavour vitorlás makett minden szempontból hű legyen az eredeti hajóhoz.

A hajó részletessége és finomsága kiemelkedő. Minden ágyú, kötélzet, csapóajtó, és egyéb fedélzeti kiegészítő kézzel készül, hogy a lehető legélethűbb és legautentikusabb legyen. A makett készítői nagy hangsúlyt fektetnek a fedélzet minden apró részletére, hogy a végeredmény a történelmi HMS Endeavour hű másolata legyen.

Az eredeti hajó terveinek tökéletes másolása biztosítja, hogy a HMS Endeavour vitorlás makett minden szempontból hű maradjon az eredetihez. Ez magában foglalja a hajó méretarányát, formáját, a fedélzet elrendezését és még az ágyúk pozícióit is. A hajómakett készítői alapos kutatást végeztek az eredeti hajó terveinek és dokumentációinak tanulmányozásával, hogy minden részletet a lehető legpontosabban rekonstruáljanak.

A HMS Endeavour vitorlás makettet ajánljuk:

 

 1. Hajómakettezőknek: Azoknak, akiknek a hajómakettezés a hobbijuk, ez a vitorlás különleges darab lehet gyűjteményükben.
 2. Történelem és haditengerészet kedvelőinek: Történelem és különösen a haditengerészeti történelem iránt érdeklődők számára ez a makett fontos darab lehet, hiszen a HMS Endeavour jelentős szerepet játszott a tengeri felfedezések történetében.
 3. Dekorációként: A HMS Endeavour vitorlás makett elegáns és részletes megjelenésével ideális díszítő elem lehet otthonok, irodák, vagy akár üzleti helyiségek számára, hozzáadva a helyiségek hangulatához és stílusához.
 4. Luxus Ajándékként: Olyanok számára, akik egyedülálló és emlékezetes ajándékot keresnek különleges alkalmakra, mint például születésnapok, évfordulók vagy nyugdíjazás, ez a hajómakett ideális választás lehet, mivel nemcsak szép, hanem történelmi és kulturális jelentőséggel is bír.
 5. Üzleti partnerek számára: a hajó jelképes ajándék egy értékes partner részére, mellyel elmondhatja: „egy hajóban evezünk”, egy cél érdekében.
 6. Édesapáknak, Nagyszülőknek: Valósítsa meg az idősebb korosztály gyerekkori álmát ezzel a kész hajómakettel. Az öröm biztosan nem marad el!

TISZTÁN TARTÁSA:

Sokan kérdezik, hogy a megvásárolt HMS Endeavour vitorlás makettet hogyan tudnák megvédeni a kosztól, portól. Ehhez különböző megoldásokat nyújtunk:

Vitrin, mely amellett, hogy védi a hajómakettet, nagyon esztétikus is.

A Porpisztoly használata a hajómakett tisztán tartásában azért előnyös, mert gyengéden, mégis hatékonyan távolítja el a port a nehezen hozzáférhető részekről és a finom részletekről anélkül, hogy kárt tenné a modellben.

További vitorlás makettjeink

Hajómakettezési ötletek

Vitorlás Világ a facebookon

Vélemények
0,0
0 vélemények alapján
5 csillag
0%
4 csillag
0%
3 csillag
0%
2 csillag
0%
1 csillag
0%
0 of 0 reviews

Sajnos egyetlen vélemény sem felel meg a jelenlegi kiválasztásnak