Cutty Sark vitorlás makett

149 000 Ft

Készleten

Cikkszám VVGNTS0022SE-70 Kategória:
Leírás

Cutty Sark vitorlás makett

 • MÉRETE: 89 × 25 × 62 magas cm
 • ANYAGA: akácia – más trópusi fák
 • TARTOZÉKOK: a hajómaketthez esztétikus névtáblát és fából készült talpazatot biztosítunk. A talpazatnak köszönhetően, könnyen elhelyezhető a bútoron.
 • CSOMAGOLÁS: a makettet összeszerelve, biztonságos fa védőkeretben és dobozban forgalmazzuk.

Az eredeti hajó tulajdonságai

 • Teljes hossz: 85,4 m
 • Hajótest hossza: 64,7 m
 • Szélesség: 11 m
 • Magasság: 64,8 m
 • Össztömeg: 978,5 tonna
 • Merülési mélység: 6,4 m
 • Vízkiszorítás: 2133 tonna
 • Sebesség:17-18 csomó
 • Vitorlafelület: 3000 m2 (kiterítve 11 teniszpályát fedne le)

A Cutty Sark vitorlás története

A világörökség részét képező Cutty Sark az egyetlen teaklipper, amit ránk hagyott az utókor. A világ egyik leghíresebb vitorlás hajója, akárcsak Nelson admirális halhatatlan Victory nevű vitorlása.

A mintegy ezer tonnás Cutty Sarkot 1869. november 23-án bocsátották vízre Skóciában. A hajó Hercules Linton tervei alapján készült Dumbatonban, Jock Willis megrendelésére. A hajó neve, Robert Burns skót költő, Tam O’ Shanter c. verséből származik. A történetben szereplő boszorkány egy sokat sejtető, rövid inget (cutty sarkot) visel. Innen ered a hajó elnevezése, bár senki nem érti, pontosan miért is…

A XIX. században a Cutty Sark – mint megannyi társa – egzotikus árut szállított Britanniába a legkülönbözőbb gyarmati országokból. Az angol kompozit építésű klipperek tökéletes példája. (A klipperek három árboccal és teljes vitorlázattal épültek. Nem volt ritka, hogy akár ötven vitorlával is fel volt szerelve egy klipper.) Fénykorában a leggyorsabb volt az összes klipper közül.

A Cutty Sarkot kifejezetten gyors vitorlásnak szánták, az egyre növekvő – nagy profittal kecsegtető – teaszállítási verseny kiszolgálására. A teakereskedelemben a legénység hírneve függött attól, melyik hajó érkezik vissza Kínából Londonba az új szezon első szállítmányával. A sebesség Kína és Anglia között nagyon is számított, ugyanis a befutó hajó különleges jutalomban részesült, mindamellett, hogy a teával való kereskedelemben is nagy előnyre tett szert. A klippereket később a gőzhajók szorították ki a kereskedelemből, mikor megnyitották a Szuezi csatornát.

A közel 3-4 hónapos hajóút így 60 napra csökkent. A Szuezi-csatorna ugyanis óriási előnyt biztosított a gőzösöknek, hiszen a sokkal rövidebb utat rövidebb idő alatt járhatták meg, míg a vitorlásoknak továbbra is meg kellett kerülniük a Jóreménység-fokát. Dicsőséges időszaka – nyolcéves teaszállítás és ötévi szénhordás után – akkor következhetett be, amikor hősünket az ausztráliai gyapjú kereskedelmére állították be.

Évről évre sebességi rekordokat döntött, amit a hajótest különlegesen ívelt, keskeny formája és a rendkívül nagy vitorlafelület tett lehetővé. Ennek egyik ékes példája, hogy 1883-ban első Sydney-London útját 82 nap alatt tette meg, és ezzel rekordot döntött. Ezt 1885-ben 73 napra faragta. Nyolc klippert – közöttük nagy ellenfelét a Thermopylae-t – hagyott a háta mögött, s a brit klipper minden győzedelmeskedő gőzhajón is édes bosszút állt, amikor teljes vitorlázat alatt, 18 csomós sebességgel megelőzte a Sydneybe tartó Britannia gőzöst.

Az évszázad végére a vitorlák kénytelen-kelletlen mégis átadták helyüket a gőzösöknek. A legtöbb vitorlás hajónak – így a klippereknek is – meglepően rövid volt az átlagos élettartamuk, ez többnyire mindössze tíz évet jelentett. Számos hajó veszett oda ugyanis tengeri balesetekben, mások pedig tűzvészben pusztultak el. A gőzhajók megjelenésével sokukat visszaminősítették az alacsonyabb fuvardíjú áruk szállítására. Az utolsó -túlélők- úszó tárolóként élték végnapjaikat, vagy szenelőhajóként szolgálták a diadalmas gőzösöket.

A Cutty Sarknak azonban egészen más sorsa lett. Miután hosszú éveket szolgált portugál lobogó alatt, egy vitorlásokért rajongó, magas rangú angol tengerésztiszt Wilfred Dowman 1922-ben visszavásárolta, és felújítása után oktatóhajóként működtette. Csak később, 1954-ben – irigylésre méltó 84 szolgálati év után – foglalta el helyét Londonban, a greenwichi szárazdokkban, a Nemzeti Tengerészeti Múzeum részeként.

2007. május 21-én a megvénült klipper majdnem odaveszett egy tűzben, melyet a fedélzetén bekapcsolva hagyott porszívó okozott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Cutty Sarkon épp restaurálási munkálatok folytak, így a hajó gyomrában felbecsülhetetlen értékű tárgyak zöme, továbbá az árbocok, a kormánykerék és a híres orrdísz sem volt már a fedélzeten. A tűzeset azonban tízmillió fontot tett hozzá a renoválás 25 millió fontos költségéhez. A hajótest a tűzesetben súlyosan megrongálódott, helyreállították, és 2012-ben újra megnyitották.

A híres teaklipper sudár, áramvonalas alakjával és sok vitorlájával egyedi hajó, mely minden hajómakett gyűjtő, illetve modellezőnél alap darab.

Ismertető a Cutty Sark vitorlás makett készítéséről:

A Cutty Sark vitorlás makett, amely 89 cm hosszúságú, egy páratlan mestermű, amely a hajómakettezés iránti szenvedélyt és a tengerészeti történelem iránti tiszteletet egyesíti. Ez a vitorlás nem csupán egy makett, hanem a vitorlázás aranykorának egy darabja, amely képes az idők folyamán átrepíteni bennünket a gyors klipper hajók korába.

Az elkészítés során a hajómodellezés mesterei a hagyományos kézműves technikákat és a precíz hajóépítési módszereket alkalmazták. A palánkozott technikával készült vitorlás makett minden egyes része gondos odafigyeléssel és hozzáértéssel készült, biztosítva ezzel, hogy a végső eredmény tökéletesen visszaadja a valódi Cutty Sark hajó jellegzetességeit. Az elkészítés során használt faanyagok – mint az akácia, mahagóni és rózsafa – nem csak a struktúra erősségét és tartósságát biztosítják, hanem gazdag és elegáns megjelenést is kölcsönöznek a vitorlásnak.

A Cutty Sark vitorlás makett minden apró részletében, beleértve a kajütablakokat, horgonyokat és más kisebb elemeket, kézzel készült fémötvözetekből áll, amelyek kiemelkednek a fa alapanyag közül és hozzájárulnak a makett kifinomultságához. A vitorlák, mint a vitorlázás elengedhetetlen kellékei, szintén kézzel készülnek, ami hozzáad az autentikus megjelenéshez és egyediségéhez.

A Cutty Sark vitorlás makett több száz munkaóra ráfordításával készül, nagy hozzáértéssel és precizitással. A munka során az eredeti tervek, részletes rajzok és festmények alapján dolgoznak, hogy minden részlet a lehető legpontosabban kerüljön megalkotásra. Ez a fáradságos és összetett folyamat biztosítja, hogy a makett minden részlete a legnagyobb gondossággal és precizitással készüljön el.

A makett előnyei között szerepel a részletgazdag kidolgozás, amely lehetővé teszi a tulajdonos számára, hogy közelebbről megcsodálhassa a hajómodellezés művészetét. A Cutty Sark vitorlás makett tökéletes választás lehet mindazok számára, akik szeretik a tengeri történelmet, a hajómodellezést, vagy egyszerűen csak egy különleges és elegáns dísztárgyat keresnek otthonukba vagy irodájukba. Ezen felül ez a hajómakett kiváló ajándék lehet történelem és hajózás rajongóinak, valamint a gyűjtők számára is, akik számára a részletgazdagság és a minőség kiemelten fontos.

A Cutty Sark vitorlás makettet ajánljuk:

 • Tengeri történelem rajongóinak: Azok számára, akik érdeklődnek a tengeri történelem, a hajózás, különösen a gyors klipper hajók iránt, a Cutty Sark vitorlás makett egy lenyűgöző darab, amely a tengeri kalandok és a vitorlázás aranykorát idézi meg.
 • Makettgyűjtőknek: Precíz kidolgozottságával és hiteles reprodukciójával a Cutty Sark vitorlás makett ideális kiegészítője lehet a hajómodellekkel és történelmi makettekkel foglalkozó gyűjtők kollekciójának. Kiemelkedően részletes kidolgozása révén magas színvonalat képvisel a hajómakettek világában.
 • Lakberendezési Dekorációként: A makett elegáns kialakítása és esztétikai vonzereje ideális választás lehet modern vagy hagyományos stílusú otthonokban, irodákban, valamint tematikus helyszíneken, mint például tengerészeti vagy történelmi témájú éttermek és hotelek.
 • Különleges Ajándékként: Ha valaki egyedi és emlékezetes ajándékot keres barátoknak, családtagoknak vagy üzleti partnereknek, akik érdeklődnek a tengeri történelem vagy a hajómodellezés iránt, a Cutty Sark vitorlás makettje tökéletes választás lehet, hiszen nemcsak gyönyörű, hanem a múlt egy darabját is hordozza magában.
 • Üzleti partnerek számára: a hajó jelképes ajándék egy értékes partner részére, mellyel elmondhatja: „egy hajóban evezünk”, egy cél érdekében.
 • Édesapáknak, Nagyszülőknek: Valósítsa meg az idősebb korosztály gyerekkori álmát ezzel a kész hajómakettel. Az öröm biztosan nem marad el!

A Cutty Sark vitorlás makett tisztán tartása:

Sokan kérdezik, hogy a megvásárolt makettet, hogyan tudnák megvédeni a kosztól, portól. Ehhez különböző megoldásokat nyújtunk:

Vitrin, mely amellett, hogy védi a hajómakettet, nagyon esztétikus is.

A Porpisztoly használata a hajómakett tisztán tartásában azért előnyös, mert gyengéden, mégis hatékonyan távolítja el a port a nehezen hozzáférhető részekről és a finom részletekről anélkül, hogy kárt tenné a modellben.

További vitorlás makettjeink

Hajómakettezési ötletek

Vitorlás Világ a facebookon

Vélemények
0,0
0 vélemények alapján
5 csillag
0%
4 csillag
0%
3 csillag
0%
2 csillag
0%
1 csillag
0%
0 of 0 reviews

Sajnos egyetlen vélemény sem felel meg a jelenlegi kiválasztásnak