kalózok_távcsővel
Magazin

MONOKULÁRIS TÁVCSÖVEK A TENGEREKEN

Monokuláris távcsövek a tengereken,

avagy a kalóz Jack Sparrow, Nelson és a többiek „harmadik szeme”

Sokféle távcsövet ismerünk napjainkban: csillagászati-, éjjellátó-, kereső-, binokulár, s még folytathatnánk a sort, de most a monokulárról ejtünk néhány szót. Mint nevében is benne van, egy szemmel, egy csőben, lencsék tükrök segítségével láthatjuk a felnagyított képet.
A távcső távoli tárgyak látószögének felnagyítására szolgáló eszköz. Teleszkóp és messzelátó néven is ismert, ezen elnevezései a görög tele = „messze”, „távol” és szkopein = „látni”, „nézni” szavakból (teleszkoposz = messze-látó) származnak.
Az ókori Asszíriában készített lencséken keresztül hosszú út vezetett az 1608. október 2-án Hans Lippershey-nek Hollandiában benyújtott szabadalmi védettségéig. 1609-ben hallott először Galileo Galilei az „új szemüvegek”-ről. A kezdetleges eszközt egy éjszakai gondolkodás után tökéletesítette. Igazából ekkor kezdődött a monokulár (egyszemes betekintést lehetővé tevő, kisméretű, hordozható, könnyű távcső) gyártása és fénykora a tengereken. A bővebb történet az alábbi linken megtekintő:

Galilei_távcső_optikai_felépítése

Antik távcső fatalpon barna

Antik távcső fatalpon barna

 

 

Általánosságban elmondható, hogy a 8x-15x nagyítású, monokulárok gond nélkül használhatók kézben tartva. Ennél nagyobb nagyításúakat, hosszabb időn keresztül már nem lehet stabilan megtartani kézben. A kéz óhatatlanul fellépő remegése miatt ekkor már mindenképpen állvány használata ajánlott.”

Kikötőmesteri távcső

Hőseink, a példánkban  szereplő  monokuláron  át  nézve a távoli horizontot úgy láthatták,  mintha éppen 8× 15× közelebb lenne hozzájuk, mint a valóságban. Ezt az élményt mindenki megtapasztalhatja retró távcsöveinkbe nézve.

A lencse átmérőjének is nagy szerepe van a használat során. Nagyobb objektívátmérőjű modellek több fényt gyűjtenek össze, így a látott kép (azonos nagyítást feltételezve) fényesebb, mint egy kisebb objektívátmérőjű  műszerben. Mivel  a  fénygyűjtő képességet az objektívlencse felülete határozza meg, így az kétszer akkora objektívátmérőnél négyszer több fényt gyűjt be. Nappali használat esetén a 30-32 mm-es vagy ennél nagyobb objektív már elegendő, az 50 mm körüli átmérőt csak gyenge fényviszonyoknál, szürkületben vagy éjjel tudjuk igazán kihasználni.

FIGYELMEZTETÉS: Soha ne nézzen távcsővel még a Nap közelébe sem – azonnali és visszafordíthatatlan látáskárosodást szenvedhet!

Mai felgyorsult kütyükkel teli világban üde színfolt a régvolt kalózok eszközeit használva szemlélni környezetünket. Előnyére szolgál az is, hogy kisebb helyen elfér mint egy binokulár távcső.

Távcső famarkolattal fadobozban 45 cm

Távcső famarkolattal fadobozban 45 cm

Kérjük látogasson el honlapunkra, ha cikkünk felkeltette érdeklődését: https://vitorlasvilag.hu/tkategoria/navigacio/tavcso/
Válogasson termékeink közül, és dobjon egy lájkot! 🙂

Fedezze fel a Világot más szemmel.

Vitorlás Világ átvételi pont:

H-1152 Budapest, Szentmihályi út 167-169.
Asia Center nyugati szárny 1. emelet 5. utca sarok (főút vége)
www.vitorlasvilag.hu