kalózok_távcsővel
Magazin

MONOKULÁRIS TÁVCSÖVEK A TENGEREKEN

Monokuláris távcsövek a tengereken,

avagy a kalóz Jack Sparrow, Nelson és a többiek „harmadik szeme”

Sokféle távcsövet ismerünk napjainkban: csillagászati-, éjjellátó-, kereső-, binokulár, s még folytathatnánk a sort, de most a monokulárról ejtünk néhány szót. Mint nevében is benne van, egy szemmel, egy csőben, lencsék tükrök segítségével láthatjuk a felnagyított képet.
A távcső távoli tárgyak látószögének felnagyítására szolgáló eszköz. Teleszkóp és messzelátó néven is ismert, ezen elnevezései a görög tele = „messze”, „távol” és szkopein = „látni”, „nézni” szavakból (teleszkoposz = messze-látó) származnak.
Az ókori Asszíriában készített lencséken keresztül hosszú út vezetett az 1608. október 2-án Hans Lippershey-nek Hollandiában benyújtott szabadalmi védettségéig. 1609-ben hallott először Galileo Galilei az „új szemüvegek”-ről. A kezdetleges eszközt egy éjszakai gondolkodás után tökéletesítette. Igazából ekkor kezdődött a monokulár (egyszemes betekintést lehetővé tevő, kisméretű, hordozható, könnyű távcső) gyártása és fénykora a tengereken. A bővebb történet az alábbi linken megtekintő:

Galilei_távcső_optikai_felépítése

Antik távcső fatalpon

Általánosságban elmondható, hogy a 8x-15x nagyítású, monokulárok gond nélkül használhatók kézben tartva. Ennél nagyobb nagyításúakat, hosszabb időn keresztül már nem lehet stabilan megtartani kézben. A kéz óhatatlanul fellépő remegése miatt ekkor már mindenképpen állvány használata ajánlott.”

Kikötőmesteri távcső

Hőseink, a példánkban  szereplő  monokuláron  át  nézve a távoli horizontot úgy láthatták,  mintha éppen 8× 15× közelebb lenne hozzájuk, mint a valóságban. Ezt az élményt mindenki megtapasztalhatja retró távcsöveinkbe nézve.

A lencse átmérőjének is nagy szerepe van a használat során. Nagyobb objektívátmérőjű modellek több fényt gyűjtenek össze, így a látott kép (azonos nagyítást feltételezve) fényesebb, mint egy kisebb objektívátmérőjű  műszerben. Mivel  a  fénygyűjtő képességet az objektívlencse felülete határozza meg, így az kétszer akkora objektívátmérőnél négyszer több fényt gyűjt be. Nappali használat esetén a 30-32 mm-es vagy ennél nagyobb objektív már elegendő, az 50 mm körüli átmérőt csak gyenge fényviszonyoknál, szürkületben vagy éjjel tudjuk igazán kihasználni.

FIGYELMEZTETÉS: Soha ne nézzen távcsővel még a Nap közelébe sem – azonnali és visszafordíthatatlan látáskárosodást szenvedhet!

Mai felgyorsult kütyükkel teli világban üde színfolt a régvolt kalózok eszközeit használva szemlélni környezetünket. Előnyére szolgál az is, hogy kisebb helyen elfér mint egy binokulár távcső.

antik távcső

Kérjük látogasson el honlapunkra, ha cikkünk felkeltette érdeklődését: https://vitorlasvilag.hu/tkategoria/navigacio/tavcso/
Válogasson termékeink közül, és dobjon egy lájkot! 🙂

Fedezze fel a Világot más szemmel.
Látogasson el a Vitorlás Világ üzletébe személyesen
vagy vásároljon kényelmesen a webáruházon keresztül.

vitorlás-világ

1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 121. Budagyöngye -1 szint, Tel: +36 1 275 0855 /288