napora
Blog

TUDOD HOGY MŰKÖDIK A NAPÓRA?

Napóra története:

A napóra története egészen az ókorba nyúlik vissza, amikor még az ember számára ez volt a legpontosabb időmérő eszköz hosszú-hosszú évszázadokon át. A napóra eredete a Kr. e. 5. évezredre vezethető vissza, de bizonyítékot a tényleges használatukra csak a Kr. e. 3. évszázadban találunk. Az ekkor készült mozaik az ókor híres geométerét, miletoszi Thálészt ábrázolja, amint éppen napórát szerkeszt. (Trieri tartományi múzeum).[1] A legősibb napóra az úgynevezett gnómon: ez egy függőleges tengelyű bot, vessző vagy obeliszk, amely az árnyékát egy vízszintes felületre veti. Kezdetekben az égitestek látszólagos elmozdulásának megfigyelése tette lehetővé az idő megmérését, majd a napórák megszerkesztését.

Működésüknél az időmérés alapjául nappal a Nap mozgásának vetülete szolgált és szolgál ma is. Ezek a napórák a mindenkori helyi időt mutatták. Az egyiptomi obeliszkek[2] a szakrális szerepük mellett, mint napórák gnomonja (árnyékvetője) működhettek, de találtak az ie. 15. századból származó “L” alakú napórát.[3] A babilóniaiak is a Napot használták az idő múlásának jelzésére. A görögök fejlett matematikájuk révén különféle megoldásokat alkalmaztak napórák szerkesztésére. A keleti kultúrák mint kínai és az indiai, majd később az iszlám tudósok is magas szinten művelték a gnomonika tudományát. Omar Khajjám perzsa költő és csillagász, 1080 táján napóra segítségével dolgozta ki az új iszlám naptárat.[4]

Még a középkorban is a napóra volt a legpontosabb időmérő eszköz. Az egyház az imák idejének mutatására használta, előszeretettel díszítették a templomok tornyait is velük. Az 1795 tájékán készült pápai római katolikus templom napórája ma is pontosan mutatja a napórai időt.[5] Fontos szerepet játszottak a napórák egészen a 19. század közepéig, a mechanikus órák megjelenéséig. Ám még akkor is napórával ellenőrizték a pontatlanabb mechanikus órák járását.

Tengerészeti napóra működése
A tengerészeti napórák egyszerre valójában két műszert is tartalmaznak: napórát és iránytűt. Az iránytű segítségével egy pillanat alatt betájolható a műszer az észak-déli irányba, és így azonnal leolvasható a napórán jelzett idő

Urania Propitia napóra iránytű

A nap többé kevésbé egyenletes kelet-nyugati irányú látszólagos mozgása a napórán középen található gnomon (árnyékvető) hossza illetve irány mutatja az idő múlását.

Kerti napóra 30 cm

A Föld tengelyforgásából adódik, hogy a Nap látszólagos mozgási síkjában egy óra alatt (360 fok/24 óra) 15 szögfokkal mozdul el. Ezt a mozgást számszerűsíteni képes szerkezet a napóra. Az egyszerűbb modellek gyakorlatilag zsebméretűek, a nagyobb modellek viszont már az ún. inklináló napórák csoportjába tartoznak. Ez utóbbiak különböző földrajzi szélességeken is használhatók, továbbá az iránytű pontos működése végett még szintezhetők is.

Ha többet szeretne megtudni a napóra működéséről, nézze meg az RTL Klub reggeli műsorának napórákról szóló fejezetét

Szeretné hogy Önnek vagy barátainak, ismerősének is legyen ilyen időmérő eszköze, napórája? Tekintse meg teljes kínálatunkat! Az alábbi linken:

https://vitorlasvilag.hu/tkategoria/navigacio/iranytu-napora/

Fedezze fel a Világot más szemmel.
Látogasson el a Vitorlás Világ üzletébe személyesen
vagy vásároljon kényelmesen a webáruházon keresztül.

1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 121. Budagyöngye -1 szint, Tel: +36 1 275 0855 /288
www.vitorlasvilag.hu