Vitorlás iránytű
Magazin

Hogyan működik az iránytű?

Hogyan is működik az iránytű?

Az iránytű egy kör alakú tárcsa, amelyen fokok (°) találhatók, 0-tól 360-ig. Ezen fokok segítségével pontosan meghatározható az irány, amelyben haladunk vagy haladni szeretnénk. Az eszköz használata során a fokok az északi iránytól mért szögelfordulást jelentik.

Fokok Használata:

 1. Észak (0° vagy 360°):
  • Az északi irány mindig 0°-n vagy 360°-n található. Az mágnestű ezt az irányt szolgáltatja referencia pontként.
 2. Egyéb Égtájak:
  • Kelet: 90°
  • Dél: 180°
  • Nyugat: 270°
 3. Szögelfordulás:
  • A tájoló segít abban, hogy meghatározzuk, hány fokot kell elfordulnunk az egyik iránytól a másikig. Például, ha észak felé nézünk (0°), és délkelet felé akarunk menni (135°), 135°-ot kell elfordulnunk jobbra.
 4. Célpont Irányának Meghatározása:
  • Ha egy adott célponthoz szeretnénk eljutni, a mágnestű segítségével meghatározhatjuk annak irányát a jelenlegi pozíciónkhoz képest. Ezt a célpont irányának (bearing) is hívják.

Hogyan Használjuk:

 1. Az Iránytű Elhelyezése:
  • Tartsa az iránytűt vízszintes helyzetben és irányítsa a „N”-t (észak) felé.
 2. A Célpont Megjelölése:
  • Nézzen a célpont irányába az tájoló segítségével.
 3. Fokok Olvasása:
  • Olvassa le az mágnestű szögét, amelyen a célpont található. Például, ha a cél délkeletre található, az iránytűn 135°-ot fog látni.
 4. Navigálás:
  • Kövesse a meghatározott fokokat a cél eléréséhez.

A fokok használata az eszközön lehetővé teszi, hogy pontosan és hatékonyan navigálhassunk, ami különösen fontos a természetben történő tájékozódáshoz vagy navigációhoz, ahol nincsenek egyértelmű útjelzők vagy táblák. A hasznos eszközünk használata és a fokok ismerete elengedhetetlen készség a túrázók, vitorlázók és egyéb szabadtéri tevékenységek kedvelői számára.

Sárgaréz iránytű és kulcstartó

Sárgaréz iránytű és kulcstartó

Tájolóként is szokták hívni

Az iránytű az egyik legrégebbi és legfontosabb navigációs eszköz, amelyet az emberiség már évszázadok óta használ. Az eszköz működési elve egyszerű: a földmágnesség hatására a mágneses tű mindig az északi irányba mutat. Ez a jelenség kiváló támpontként szolgál az emberek számára, segítve őket az irány meghatározásában.

A tájolót nem csak a földrajzi felfedezések korában volt kulcsfontosságú. A korai navigáció során az emberek gyakran elveszítették tájékozódási képességüket a tengeren vagy sűrű erdőkben. Az iránytű feltalálásával a navigáció biztosabbá és megbízhatóbbá vált, lehetővé téve az emberiség számára, hogy bátran felfedezze a világot.

Ez a rendkívül hasznos találmány alapvetően egy mágnest tartalmazó, szabadon forgó tűből és egy skálával ellátott házból áll. A mágneses tű a Föld mágneses terével való kölcsönhatásban áll, amelynek eredményeként az északi irányba igazodik. Az északi pólus irányában mutató tű segítségével az emberek könnyedén meghatározhatják a többi égtáj irányát is.

Brunton iránytű

Brunton iránytű 7,5 cm

Az iránytűt vajon használja még bárki a 21. században?

Az iránytű ismerete elengedhetetlen a tengerészet, a hadsereg és a repülés számára, de a hétköznapi emberek számára is nélkülözhetetlen, különösen ha ismeretlen területen vagy rossz látási viszonyok között kell navigálniuk. Használata esszenciális a túrázók, hegymászók és vitorlázók körében is, hiszen segítségével biztonságosabban és hatékonyabban követhetik útjukat.

Az iránytű továbbra is alapvető fontosságú a modern technológiában is. Bár ma már vannak digitális és műholdas navigációs eszközök, az egyszerű és megbízható tájoló továbbra is elengedhetetlen az alapvető navigációs ismeretekben és készségekben, mivel nem igényel elektromos energiát, és megbízhatóan működik számos környezeti körülmény között.

A tájoló ismerete és használata hozzájárul az emberiség történelmében meghatározó felfedezésekhez és utazásokhoz. A nagy földrajzi felfedezések kora, amikor a tengerészek ismeretlen vizekre merészkedtek, ennek az eszköznek a használatának köszönhetően vált lehetővé. Az eszköz tehát nemcsak a navigációban játszik kulcsszerepet, hanem az emberi civilizáció fejlődésében és a Föld megismerésében is nélkülözhetetlen.

Tehát a tájoló nem csak a földrajzi felfedezések korában volt kulcsfontosságú. A korai navigáció során az emberek gyakran elveszítették tájékozódási képességüket a tengeren vagy sűrű erdőkben. Az iránytű feltalálásával a navigáció biztosabbá és megbízhatóbbá vált, lehetővé téve az emberiség számára, hogy bátran felfedezze a világot.

Összességében az iránytű faék egyszerűségű, de rendkívül hatékony eszköz, melynek ismerete és használata elengedhetetlen az emberiség számára. Az iránytű segítségével az emberek képesek voltak és ma is képesek biztonságosan navigálni és új területeket felfedezni. Ugyan a mai világban már a mindenki zsebében ott lapuló telefonon is elérhető az iránytű, mint alkalmazás, de a hagyományos iránytű óriási előnye, hogy nem igényel külső áramforrást, így bármilyen helyzetben tökéletesen mutatja a helyes irányt

A globális történelem folyamán az ez a kis eszköz nemcsak a földrajzi térképek kiterjesztéséhez és a távolsági utazásokhoz járult hozzá, hanem az emberiség kultúráinak és tudásának cseréjét is elősegítette. Mindezek mellett használata ma is kritikus fontosságú a természeti katasztrófák és vészhelyzetek esetén, amikor a modern technológia hibásodhat meg vagy elérhetetlenné válhat. Ez az egyszerű és megbízható navigációs eszköz, tehát továbbra is nélkülözhetetlen társunk.

Gravírozott Iránytű nagyítóval fadobozban

Gravírozott Iránytű nagyítóval fadobozban 7 cm

Minőségi iránytű és tájoló választékunk

Még több információ az iránytűkkel kapcsolatban

Fedezzük fel a Világot más szemmel.

Vitorlás Világ átvételi pont:

H-1152 Budapest, Szentmihályi út 167-169.
Asia Center nyugati szárny 1. emelet 5. utca sarok (főút vége)
www.vitorlasvilag.hu