Napóra
Magazin

HOGYAN MŰKÖDIK A NAPÓRA?

Napóra története:

Ennek a csodás és profi szerkezetenek egészen az ókorba nyúlik vissza a története, amikor még az ember számára ez volt a legpontosabb időmérő eszköz hosszú-hosszú évszázadokon át. Eredete a Kr. e. 5. évezredre vezethető vissza, de bizonyítékot a tényleges használatukra csak a Kr. e. 3. évszázadban találunk. Az ekkor készült mozaik az ókor híres geométerét, miletoszi Thálészt ábrázolja, amint éppen időmérő eszközt szerkeszt. (Trieri tartományi múzeum).[1] A legősibb időmérésre használt eszköz az úgynevezett gnómon: ez egy függőleges tengelyű bot, vessző vagy obeliszk, amely az árnyékát egy vízszintes felületre veti. Kezdetekben az égitestek látszólagos elmozdulásának megfigyelése tette lehetővé az idő megmérését, majd a napórák megszerkesztését. Ehhez a készítőnek csillagászati ismeretekkel is rendelkeznie kellett.

Működésüknél az időmérés alapjául a Nap mozgásának vetülete szolgált és szolgál ma is. Ezek az eszközök a mindenkori helyi időt mutatták. Az egyiptomi obeliszkek[2] a szakrális szerepük mellett, mint napórák gnomonja (árnyékvetője) működhettek, de találtak az ie. 15. századból származó „L” alakú napórát.[3] A babilóniaiak is a Napot használták az idő múlásának jelzésére. A görögök fejlett matematikájuk révén különféle megoldásokat alkalmaztak az időmérő eszközök szerkesztésére. A keleti kultúrák mint kínai és az indiai, majd később az iszlám tudósok is magas szinten művelték a gnomonika tudományát. Omar Khajjám perzsa költő és csillagász, 1080 táján napóra segítségével dolgozta ki az új iszlám naptárat.[4]

Még a középkorban is ez volt a legpontosabb időmérő eszköz. Az egyház az imák idejének mutatására használta, előszeretettel díszítették a templomok tornyait is velük. Az 1795 tájékán készült pápai római katolikus templomon elhelyezett óra ma is pontosan mutatja a napórai időt.[5] Fontos szerepet játszottak az időmérésben egészen a 19. század közepéig, a mechanikus órák megjelenéséig. Ám még akkor is napórával ellenőrizték a pontatlanabb mechanikus órák járását.

Tengerészeti napóra működése
A tengerészeti időmérők egyszerre valójában két műszert is tartalmaznak: napórát és iránytűt. Az iránytű segítségével egy pillanat alatt betájolható a műszer az észak-déli irányba, és így azonnal leolvasható a pontos idő

Urania Propitia napóra iránytű

Urania Propitia napóra iránytű

A nap többé kevésbé egyenletes kelet-nyugati irányú látszólagos mozgása az óra középen található gnomon (árnyékvető) hossza illetve irány mutatja az idő múlását.

Kerti napóra 30 cm

A Föld tengelyforgásából adódik, hogy a Nap látszólagos mozgási síkjában egy óra alatt (360 fok/24 óra) 15 szögfokkal mozdul el. Ezt a mozgást számszerűsíteni képes szerkezet a napóra. Az egyszerűbb modellek gyakorlatilag zsebméretűek, a nagyobb modellek viszont már az ún. inklináló órák csoportjába tartoznak. Ez utóbbiak különböző földrajzi szélességeken is használhatók, továbbá az iránytű pontos működése végett még szintezhetők is.

RH 02

 

Hogyan készíthető el egy saját napóra:

  1. Anyagok: Kell egy sík felület és egy rúd (gnomon). A sík felület lehet fa, kő, vagy bármi, ami kiállja az időjárás viszontagságait, ha kint van.
  2. Elrendezés: Helyezze a gnomont a dial közepére úgy, hogy a gnomon teteje éppen a szélességi körön van.
  3. Jelölések: Jelölje meg az órákat a dialon. Ezt úgy teheti meg, hogy minden órában megnézi, hol van az árnyék, és megjelöli. Esetleg előre kiszámolhatja a jelölések helyét matematikai úton is.

Fontos tudnivalók:

  • A napóra csak világos, napos időben működik.
  • Az árnyék hossza és pozíciója változik az év során.
  • Pontos időméréshez korrekciókat kell végezni.

Egy jól beállított és korrigált eszköz meglehetősen pontos időt mutathat, de ne felejtse el, hogy még így is eltérések adódhatnak a „valós” idő és a napóra által mutatott idő között.

Ha többet szeretne megtudni a működéséről, nézze meg az RTL Klub reggeli műsorának napórákról szóló fejezetét

Szeretné hogy Önnek vagy barátainak, ismerősének is legyen ilyen ősi időmérő eszköze? Napóra kínálatunkban biztosan megtalálja a megfelelőt

 

Fedezze fel a Világot más szemmel.

Vitorlás Világ átvételi pont:

H-1152 Budapest, Szentmihályi út 167-169.
Asia Center nyugati szárny 1. emelet 5. utca sarok (főút vége)
www.vitorlasvilag.hu