Európai világítótornyok - Beachy Head
Magazin

Európai világítótornyok

Fény és Történelem: Utazás a legszebb európai világítótornyokba

A világon több mint 21.000 világítótorony van, közülük szemezgetve mutatunk be most néhány közelebbit, amit érdemes a bakancslistára tenni és egyszer felkeresni.

Engedje meg, hogy elkalauzoljam Önt az európai világítótornyok különleges világába, amelyek nem csupán a tengeri navigáció nélkülözhetetlen elemei, hanem lenyűgöző történelmi és kulturális jelentőséggel bíró építmények is. Európa partjain álló világítótornyok, a történelem folyamán számos vihart, háborút és változást láttak már, miközben őrködtek a tengerészek biztonságáért.

Azok számára, akik szeretik felfedezni a múlt lenyomatát a modern korban, egy-egy ilyen tornyot felkeresni nem csupán egy kirándulás; ez egy utazás az időben, ahol megérintjük a múltat. Az európai világítótornyok különböző építészeti stílusai és egyedi történetei egyedülálló betekintést nyújtanak a régiók történelmébe és kultúrájába.

Képzelje csak el, ahogy áll egy magas, történelmi világítótorony tetején, és a körülötte elterülő végtelen tengerre tekint. Ez a látvány, a tenger és az ég találkozása, valamint a tudat, hogy ezek a tornyok évszázadokon át vezették a hajósokat biztonságos kikötőbe, felejthetetlen élményt nyújtanak.

Legyen szó romantikus naplementékről, a tenger hangjának nyugtató zúgásáról vagy a történelem és a modern kor találkozásáról, egy európai világítótorony felkeresése mindenki számára különleges élményt ígér. Kísérjen el, és fedezzük fel együtt a világítótornyoEurópában legszebb és legizgalmasabb világítótornyait!

Rubjerg Knude, Dánia

A Rubjerg Knude világítótorony Dániában, Jütland északi-tengeri partvidékén található. 1968 óta már nem működik, és bár egy ideig múzeumként és kávéházként szolgált, 2002-ben ezek a funkciók is megszűntek. Ma már csak a laza homokdombok tetején áll, magányosan és szomorúan, ki van téve a tenger romboló energiájának. Szakértők szerint 2023-ra a természet teljesen átveszi felette a hatalmat, így érdemes mielőbb meglátogatni ezt a különleges helyet.

Európai világítótornyok - Rubjerg-Knude

Rubjerg-Knude

Lindau, Németország

Németország legdélebbi részén található a Lindau világítótorony, amely a Constance-tó partján található. Ez a közel 33 méter magas épület 1856-ban váltotta fel a kikötő korábbi világítótoronyát, a Mangturm tornyot. Különlegessége, hogy az oldalán található óriási óra a város számos pontjáról látható. Eredetileg nyílt láng biztosította a fényét, amelyet a torony őrének kellett folyamatosan táplálnia, miközben a jelzőharangot és a ködkürtöt is működtetnie kellett. A mellette álló kőoroszlán mellett lenyűgöző látványt nyújt.

Európai világítótornyok - Lindau

Lindau

Phare du Creach, Franciaország

A Phare du Creach világítótorony Franciaország Ushant szigetén található, és a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán áll őrt. A breton partvidékről felügyelik az Atlanti-óceánról a La Manche csatorna felé közlekedő hajókat. Ez a világ egyik legerősebb világítótornya, négy állítható lencsével, melyek fénye több mint 51 kilométerre látható. A ködkürtje is rendkívül erős, majdnem 29 kilométerre hallható, így kulcsfontosságú szerepet tölt be a hajózás biztonságában az európai világítótornyok között.

Európai világítótornyok - Phare du Creach

Phare du Creach

Torre de Hercules, Spanyolország

A Torre de Hercules, amely Spanyolország északnyugati részén, Corunna városka mellett található, a világ legrégebbi fennmaradt világítótornya. A II. században a rómaiak építették, inspirálva az egyik ókori világ hét csodájának számító Pharoszi (alexandriai) világítótoronytól. Az épület maga egy 55 méter magas torony, amely egy 57 méter magas sziklaplatón helyezkedik el, és nagy része még az eredeti, 1900 éves szerkezet. 1791-ben azonban egy új emeletet adtak hozzá. Az UNESCO 2009-ben az európai világítótornyok közül világörökségi helyszínnek nyilvánította, kiemelve annak történelmi és kulturális jelentőségét.

Európai világítótornyok - Torre-de-Hercules

Torre-de-Hercules

St. Mary, Anglia

A St. Mary világítótorony Anglia északkeleti részén, a Whitley-öbölben helyezkedik el egy kis szigeten. Ez a gyönyörű viktoriánus világítótorony egy XI. századi kápolna helyén épült 1898-ban. A torony megközelítése csak alacsony hullámzás idején lehetséges. A szerkezet felépítéséhez 645 kőkockát és 750.000 téglát használtak, és az egyik utolsó volt az Egyesült Királyságban, ahol beszüntették a parafinolaj használatát. 1984 óta nem üzemel, jelenleg az európai világítótornyok közül egyedülállóan múzeumként működik, így látogatók számára nyitva áll.

Európai világítótornyok - St-Marys

St-Mary

Phare de Cordouan, Franciaország

A Phare de Cordouan Franciaország legrégebbi világítótornya, gyakran emlegetik a „tenger Versailles-aként” és a „világítótornyok királyaként”. Az 1611-ben felépült torony Nantes városától délre, egy kis szigeten található. 67 méteres magasságával a világ tizedik legmagasabb hagyományos világítótoronyának számít. Az UNESCO 2021-ben elismerte kulturális jelentőségét. A torony 301 lépcsőfokának megmászása után a látogatók nem csak az óceánra, hanem a szárazföldre nézve is lenyűgöző kilátásban részesülhetnek.

Európai világítótornyok - Phare de Cordouan

Phare de Cordouan

Beachy Head, Anglia

A Beachy Head világítótorony Anglia déli partján, East Sussexben helyezkedik el. Ez a 43 méter magas jelzőfény 1902-ben kezdte meg működését, elsősorban navigációs célokra. Több mint 80 évig szolgált manuális felügyelet alatt, majd 1983-ban automatizálták, ahogy a legtöbb európai világítótornyok közül a legtöbbet. Ennek köszönhetően fénye még ma is látható, és akár 42 kilométerről is észlelhető, biztosítva ezzel a hajózási biztonságot a térségben.

Vilagitotornyok európában Beachy Head

Beachy Head

Chania, Görögország

A Chania világítótornya Kréta szigetén, Görögországban található, a tengerészeket a 16. század vége óta segíti. A velenceiek kezdték az építését 1595-ben, de a török hódítók lerombolták. A torony 1824 és 1832 között újraépült, ezúttal minaret formájában. A második világháborúban és egy földrengésben súlyosan megsérült, de 2006-ban teljesen restaurálták. A talapzat még mindig az eredeti velencei formát őrzi. Az európai világítótornyok között egyedülállóan jelenleg inkább műemlékként és turisztikai látványosságként funkcionál, hiszen navigációs célra már nem használják, és belseje sem látogatható.

Európai világítótornyok - Chania

Chania

Neist Point, Skócia

A Neist Point világítótornya Skócia egyik leghíresebb világítótornya, a Skye sziget Neist Point nevű szikláján helyezkedik el. A 19 méter magas torony 1909-ben állt szolgálatba, és fénye akár 30 kilométerre is elláthat, ezzel biztosítva a hajózás biztonságát a környező vizeken. A lenyűgöző táj és a történelmi jelentősége miatt a torony nem csak a navigációban, hanem a turizmusban is fontos szerepet tölt be. Az európai világítótornyok között talán a legszebb helyszínen található.

Európai világítótornyok - Neist Point

Neist Point

Tourlitis, Görögország

A Tourlitis világítótorony, Görögország egyik legbájosabb tornya, az Andros szigethez tartozó kis sziklán épült 1897-ben, mindössze 200 méterre a parttól. Az eredeti torony a második világháborúban elpusztult, és egy ideig a szikla világítótorony nélkül maradt, mígnem a kilencvenes években egy olajmágnás újraépítette azt. Az újjáépített torony lett az európai világítótornyok között az első automatizált navigációs rendszere. A toronyhoz egy sziklába vájt lépcső vezet, és bár belülről nem látogatható, hajóról közelről megcsodálható ez a különleges építmény.

Európai világítótornyok - Tourlitis

Tourlitis

Thridrangar, Izland

A Thridrangar (Þrídrangaviti) világítótorony Izland déli partjainál, egy magas, bazaltsziklán nyúlik ki az Atlanti-óceánból. A 34 méter magas torony, amely körülbelül 10 km-re van a parttól, az európai világítótornyok közül egyedülállóan csak helikopterrel közelíthető meg az óceán hullámainak zord körülményei miatt. Ez a különleges torony, amelynek neve „három sziklaoszlopos világítótorony”-t jelent, valószínűleg az európai világítótornyok közül az egyik leglenyűgözőbb helyszínén található. A körülötte lévő táj vad és kietlen, de mégis lenyűgöző szépségű.

Európai világítótornyok - Thridrangar

Thridrangar

 

 

Formentor, Spanyolország

A Formentor világítótorony a festői Mallorca szigetén, Spanyolországban található. Ez az építmény egy szikla tetején áll, 188 méterrel a tengerszint felett, és napenergiával működik. A környező vad természet és a kecskékkel való találkozás még varázslatosabbá teszi az utat a világítótoronyhoz. Nemcsak a látványa fantasztikus, hanem egyedülálló lehetőséget kínál, hiszen az airbnb-n keresztül bérelhető világítótoronyban a látogatók megélhetik azt a különleges élményt, hogy az európai világítótornyok egyikéből csodálják meg a napfelkeltét.

Európai világítótornyok - Formentor

Formentor

 

Az európai világítótornyok felkeresése nem csak az építészeti és történelmi értékük miatt ajánlott. Ezek a különleges építmények gyakran lenyűgöző helyeken találhatóak, ahol a természet és a történelem találkozik. A toronyból nyíló panorámás kilátás, az oda vezető utak izgalma, és a tengerparti hangulat mind hozzájárulnak egy felejthetetlen élményhez.

Bérelhető európai világítótornyok

Ráadásul, ahogy a Formentor világítótorony példája is mutatja, egyes európai világítótornyok bérelhetők, lehetőséget adva arra, hogy hosszabb időt tölthessünk el ezekben a különleges helyeken. Az Airbnb-n számos ilyen világítótorony bérlésére is lehetőség van, ahol a látogatók teljesen elmerülhetnek ezen egyedülálló építmények atmoszférájában. Töltsön el családjával, vagy barátaival időt egy világítótoronyban, és tapasztalja meg a történelem, a természet és a modern kényelem egyedülálló összhangját!

Amennyiben otthonában szeretné hozni a varázslatot, nézzen körül a világítótorony kínálatunkban

Fedezze fel a Világot más szemmel.

Vitorlás Világ átvételi pont:

H-1152 Budapest, Szentmihályi út 167-169.
Asia Center nyugati szárny 1. emelet 5. utca sarok (főút vége)
www.vitorlasvilag.hu