Magyar győzelem az ssl gold cup vitorlásversenyen
Magazin

Az SSL Gold Cup vitorlásverseny magyar győzelemmel zárult!

23 nap és 64 verseny után magyar sikerrel zárult Gran Canariai SSL Gold Cup vitorlázó világbajnokság nagydöntője. A versenyen 56 nemzet indult, akik a Neuchâteli-tónál kvalifikáltak, hogy a Gran Canariai döntő sorozatban a legjobb 40 közé kerüljenek, öt versenykörön át küzdve a döntőbe jutásért.

A szél gyengén lengedezett, de az ötperces visszaszámlálás után a feszültség hurrikán erejűvé vált. A vízen a verseny már a startpisztoly eldördülése előtt elkezdődik, ahogy a csapatok pozíciót próbálnak szerezni, hogy tökéletes helyről és sebességgel induljanak. Ebben az egy futamos küzdelemben a Vitorlázó Nemzetek Világbajnoki címéért nincs második esély. Mindent vagy semmit alapon vágtak neki  a csapatok a nagydöntőnek.

SSL Gold Cup vitorlásverseny

SSL Gold Cup vitorlásverseny

A rajtot Spanyolország és Hollandia nyerte meg, sebes tempóval haladva át a rajtvonalon, míg Magyarországot Hollandia és Olaszország kiszorította a bizottsági hajó végénél, Olaszország pedig túl alacsonyan közelített a vonalhoz, így felfelé kellett hajózniuk a bójánál, a spanyol jacht mögé sodródva.

A magyar „Sámánok” csapat a rossz rajt után tökéletes útvonalat választott az első szél felé vezető szakaszon és egy gyönyörű manőverrel  megelőzték a spanyol „La Armada” csapatot , ezzel a 10 másodperces hátrányukat 20 másodperces előnnyé alakítva.  Így „La Armada” védtelenül maradt az olasz „Gladiátorok” támadásaival szemben. Ez volt a taktikai vitorlázás csúcsa. Lefelé haladva a „Sámánok” mindent kockára tettek a bal oldalon, míg a többi hajó a jobb oldalon ment – bátor lépés volt ez a karizmatikus magyar kapitánytól , Berecz Zsombortól. A „Gladiátorok” is megtámadták a „La Armadát”, míg a „Holland Oroszlánok”, akik rendkívüli gyorsasággal haladtak a spinakkerrel, hamar visszatértek a versenybe.

A „Sámánok” lenyűgöző spinakker ledobást hajtották végre, míg a „Holland Oroszlánok” csak 25 másodperccel később értek a bójához, ezzel 30 másodpercet faragva le hátrányukból a szél felé vezető jelnél, megelőzve a „Gladiátorokat” és a „La Armadát” is.

SSL Gold Cup magyarországi csapata ünnepel

SSL Gold Cup magyarországi csapata ünnepel

A holland csapat támadásba lendült, de a magyar kormányos, Róbert Bakóczy a zónában volt, de Zsombor minden helyzetet jól kezelt. Az 1/16 döntőben Gran Canarián kezdő csapat kifogástalanul uralta a szelet és a hullámokat.

A „Sámánok” mögött a többi három csapat szoros csatát vívott. A „Gladiátorok” a „Holland Oroszlánokra” taktikáztak, akik viszont kizárták a „La Armadát” a bal oldalon. Ezek a cserék mind a magyarok kezére játszottak, akik 46 másodperces előnnyel érték el a szél felé vezető jelet, míg Olaszország, Hollandia és Spanyolország csak 14 másodperccel voltak lemaradva.

Ahogy a szél tovább csökkent, a „Gladiátorok” támadtak, de a „Sámánok” varázslatos módon verték vissza az ellenfeleiket. A magyar hősök megnyerték az SSL Gold Cupot. Berecz Zsombor, Bakóczy Róbert, Goszleth Marcell, Adorján Csaba, Lillik Kos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Gyapjas Zsombor és Németh Áron beírták nevüket a történelem könyvekbe mint az SSL Gold Cup első világbajnokai.

Mögöttük az olasz „Gladiátorok” ezüstérmesek lettek, míg a holland „Holland Gladiátorok” bronzérmet szereztek. A hazai csapat, a spanyol „La Armada” a negyedik helyen végzett.

A csapatok november 16-a óta a helyszínen vannak és négy fordulón keresztül versenyeztek, 13 másik csapattal szemben és az elmúlt 17 nap alatt a „Sámánok” mindenkit lenyűgöztek, ahogy győzelemre vitték a hajójukat az első SSL Gold Cup vitorlásversenyen. Hazájukban, Magyarországon, biztosan inspirálni fogják a vitorlázás iránt érdeklődő új generációt.

Aranyérmes a Magyar vitorlás csapat

Aranyérmes a Magyar vitorlás csapat

 

Az SSL Gold Cup résztvevőinek nyilatkozatai a versenyről

Az első szél felé vezető jel közelében végrehajtott győztes manőverrel kapcsolatban a Magyar csapat kapitánya így nyilatkozott:

„Ez egy nagyszerű lépés volt, igen. A hajó szuperül ment, és biztos voltam a csapatunkban, hogy senki sem tudja gyorsabban vezetni a hajót, mint mi, így ennek a gyors hajó kapitányának lenni öröm volt.”

Zsombor az alábbi szavakkal illette csapatát:

„A csapatunk különleges. Közülük csak kevesen vitorláznak profi szinten, mindenki más-más munkát végez civilben, és szponzor nélkül hoztuk össze ezt a sikert. Az egész versenyt a saját pénzünkből finanszíroztuk, és azt hiszem, ez is a csapat erejét bizonyítja. Mindenki boldogan fektetett bele, és megérdemelt győzelemnek tartjuk a sikert.

Talán egyénileg nem vagyunk a legjobb vitorlázók ebben a versenyben, de csapatként mi vagyunk a legjobbak, és erre nagyon büszke vagyok.

Ha hiszel abban, hogy nyerhetsz, és mindenkit meggyőzhetsz arról, hogy nyerhetsz, akkor ez az. Egyszerűen hangzik, de minden a csapaton múlik.”

A magyar csapat kormányosa, Bakóczy Róbert hozzátette:

„Úgy gondolom, még mindannyian alig hiszünk a szemünknek. Elképesztő és őrült időszakon vagyunk túl. A rajt után csak próbáltuk minél gyorsabban visszanyerni a sebességünket. Jobboldali irányváltozást vártunk, és az is jött, így egy percen belül visszakerültünk a versenybe. Nehéz volt, de megoldottuk.”

Vasco Vascotto, az olasz csapat 27-szeres világbajnok vitorlázója, így nyilatkozott:

„A Magyar csapat megérdemelte a győzelmet. Mindent megtettünk a visszatérésért, kockáztattunk, és úgy gondolom, a második helyet is remek eredmény, mivel annyira keményen próbálkoztunk. Köszönöm a legénységnek, mindenkinek, gratulálok a szervezőknek, a versenybizottságnak, a bíróknak az eseményért. Örülök, hogy részt vehettem ebben a kiváló versenyben.”

A holland kormányos, Nicholas Heiner rengeteg dicséretet zúdított az SSL Gold Cup-ra és a bajnokokra:

„Nagyszerűnek tartom az egészet. Olyan emberekkel hajózhatsz, akikkel soha nem hajóznál együtt, vagy versenyeznél ellenük. Úgy gondolom, ez igazán különleges dolog.

Nem gondoltam volna, hogy a magyar csapat lesz a kedvencem az esemény végére, de így lett”

Amikor megkérdezték, hogy képviseli-e Hollandiát az SSL Gold Cup második kiadásán 2026-ban, Nicholas így válaszolt:

„Ha elég jó leszek!”

Berecz Zsombor

Berecz Zsombor

Az SSL Gold Cup díjátadója a 47 hajóról induló dobparádéval kezdődött, a ponton és az esemény faluján keresztül, ahol a négy döntőben jutott csapatot lelkes taps és gyerekek fogadták, akik arra kérték őket, hogy írják alá SSL mezüket az új vitorlázó hőseik.

Az esemény végén a World Sailing alelnöke, Yann Rocherieux az SSL Gold Cup jelentőségéről beszélt, kiemelve, hogy hogyan ösztönzi a vitorlázásban való részvételt világszerte, a különleges esemény státuszával biztosítva helyét a naptárban más neves nemzetközi események mellett, mint az America’s Cup és a SailGP.

Vitorlás világbajnokság győztes csapata

Vitorlás világbajnokság győztes csapata

Végül eljött az idő, hogy Magyarország felemelje az SSL Gold Cup aranyérmét és ezzel az  első vitorlázó nemzetek világbajnokaként együtt örüljenek a sikernek

A regatta igazgatója, Paul Hutton-Ashkenny az esemény lezárásakor összefoglalta az esemény hatalmas sikerét, amely a világ rengeteg televíziós csatornája közvetített élőben.

A fotók és a cikk forrása:  ssl-goldcup.com

A Vitorlás Világ ezúton gratulál a Magyar csapat sikerének