Armilláris gömb iránytűvel 45 cm

54.900 Ft

Készleten

Cikkszám: RSS-1320 Kategória:
Leírás

Technikai adatok:

  • MÉRETE: 45 cm magas
  • ANYAGA: réz és rózsafa
  • CSOMAGOLÁS: biztonságos szállításra alkalmas kartondobozban forgalmazzuk.
  • TERMÉKLEÍRÁS: a gömböt négy oroszlán tartja, mely rózsafa talpon helyezkedik el. A csillagok feltérképezése egy ilyen eszközzel komoly szaktudást kíván, de leegyszerűsítve a következőképp zajlik: az egyik gyűrű a horizontot jelzi, és a földgolyó észak–déli felosztásáért felel. Egy másik gyűrű, a meridián merőleges a horizontra. A többi gyűrűt a hosszúsági és szélességi körök alapján rögzítik, és a gyűrűk középpontján egy bizonyos szögben mutat át a nomun: egy vékony fémrúd. Ha mindent helyesen állítottunk be, és éjszaka a nomun vonala mentén felpillantunk az égre, a rúdnak pontosan a Sarkcsillagra kell mutatnia. A talpazat közepén egy 5 cm átmérőjű iránytű ékeskedik. Különleges, esztétikus enteriőr kiegészítő.
  • TÖRTÉNETE: Az armilláris szféra, armilláris gömb az éggömb modellje. Latin neve: armilla, azaz karperec, karkötő. Az armilláris gömb körgyűrűkből álló csillagászati eszköz, melyet az ókorban és a középkorban használtak. Kr. e. 255-ben, Eratoszthenész, görög matematikus alkotta meg az első armilláris gömböt.
    A gyűrűk az éggömb egyes fő köreinek (ekvátor, ekliptika, horizont, meridián, térítőkörök és sarkkörök stb.) feleltek meg, s szögmérésre szolgáló skála beosztással látták el őket. A szerkezet központjában egy gömb foglalt helyet, amely eleinte a Földet, később a Napot demonstrálta. Segítségével valójában a központi bolygó körüli csillagok mozgását lehetett megfigyelni, modellezni. A középkor elején eltűnt Európából. Csak később jelent meg ismét az öreg kontinens tudományos életében, az arabok közvetítésével. Egyre tökéletesebb modelleket alkottak, és a reneszánsz korban az armilláris gömbök már a bölcsesség a tudás és a hatalom szimbólumai voltak. Kínában is építettek az armilláris gömbhöz hasonló szerkezetet, amely az asztrológia fejlődését szolgálta a Távol-Keleten.
    Az armilláris szférák a 18 19. században is népszerűek maradtak. A korábban általában drága fémből készült vagy fából összeállított egyedi darabok mintájára tömegesen készültek. Napjainkban dísztárgyként nagy népszerűségnek örvendenek.

Ajánljuk

Lakások, irodák, közösségi terek és bútorok exkluzív kiegészítője ez a különleges csillagászati dísztárgy.