Sold out

Armilláris gömb 45 cm

28 900 Ft

Elfogyott

Cikkszám: RSS-1332 Kategória:
Leírás

FÜGGŐ ARMILLÁRIS GÖMB

 

AZ ARMILLÁRIS GÖMB TÖRTÉNETE

Az armilláris szféra, armilláris gömb az éggömb modellje. Latin neve: armilla, azaz karperec, karkötő. Az armilláris gömb körgyűrűkből álló csillagászati eszköz, melyet az ókorban és a középkorban használtak. Kr. e. 255-ben, Eratoszthenész, görög matematikus alkotta meg az első armilláris gömböt.

A gyűrűk az éggömb egyes fő köreinek (ekvátor, ekliptika, horizont, meridián, térítőkörök és sarkkörök stb.) feleltek meg, s szögmérésre szolgáló skálabeosztással látták el őket. A szerkezet központjában egy gömb foglalt helyet, amely eleinte a Földet, később a Napot demonstrálta. Segítségével valójában a központi bolygó körüli csillagok mozgását lehetett megfigyelni, modellezni. A középkor elején eltűnt Európából. Csak később jelent meg ismét az öreg kontinens tudományos életében, az arabok közvetítésével. Egyre tökéletesebb modelleket alkottak, és a reneszánsz korban az armilláris gömbök már a bölcsesség a tudás és a hatalom szimbólumai voltak.  Kínában is építettek az armilláris gömbhöz hasonló szerkezetet, amely az asztrológia fejlődését szolgálta a Távol-Keleten.

Az armilláris szférák a 18 19. században is népszerűek maradtak.  A korábban általában drága fémből készült vagy fából összeállított egyedi darabok mintájára tömegesen készültek. Napjainkban dísztárgyként nagy népszerűségnek örvendenek.

 

AZ ARMILLÁRIS GÖMB

  • Mérete: 34 * 45 cm
  • Anyaga: antikolt réz
  • Csomagolás: biztonságos szállításra alkalmas kartondobozban forgalmazzuk.
  • Termékleírás: a gömb felfüggeszthető. Különleges, esztétikus enteriőr kiegészítő.

 

AJÁNLJUK

Lakások, irodák, közösségi terek, s bútorok exkluzív kiegészítője ez a különleges csillagászati dísztárgy.