Sold out

Ar-Men világítótorony világítással 90 cm

43.900 Ft

Elfogyott

Cikkszám: R1068S Kategóriák: ,
Leírás

AR-MEN VILÁGÍTÓTORONY

VILÁGÍTÁSSAL

A VILÁGÍTÓTORONY VILÁGÍTÁSSAL

  • Mérete: 90 cm
  • Anyaga: fém

  • Termékleírás: a franciaországi Ar-Men 90 cm-es kicsinyített mása. A világítótorony kézzel készített és festett. A benne található égőnek köszönhetően éjszaka hangulatlámpaként funkcionál. Rendkívül dekoratív!

  • Az Ar-Men világítótorony története: az egyik leghíresebb világítótorony, Bretagne-ban (Raz de Sein, 48°03,3 N-4°59,9W). Teljesen magányosan emelkedik ki az óceánból, emiatt mind a megépítését, mind a későbbi toronyőrök munkáját rendkívüli nehézségek kísérték. Az őrök poklok poklaként emlegették, hisz egyáltalán nem volt ritka, hogy a rendkívül erős hullámzás vagy szél miatt nem tudták leváltani őket a munkatársak (normál esetben kéthetente volt váltás). Vihar esetén akkora hullámcsapások is érhették az épületet, hogy a képek lehullott a falakról. Az építést bemutató korabeli (1880-as) fotókon a munkások mentőmellényben dolgoznak és biztosítókötél rögzíti őket a hajóhoz. A világítótornyot 1990-ben automatizálták, azóta lakatlan. Leghíresebb lakója. Jean-Pierre Abraham, aki talán legszebb könyvét, az Armen-t naplóként írta meg 5 éven át tartó toronyszolgálatában.

    A videó elején elképesztő képsorok láthatóak az Ar-Menről:

    http://www.youtube.com/watch v=m2LeNBY_5gk&feature=fvwrel

    A film készítője, Jean-René Keruzoré 2007. december 9-én készített felvételében bemutatja, hogyan állják a vihart a Raz de Sein környék világítótornyai.